Вівторок, 19 Березня, 2024

Мітинги під головним офісом ПриватБанку: з чого все почалося і коли закінчиться

Мітинги під головним офісом ПриватБанку. Що про це відомо наразі, розповість dnepryes.

Коли все почалося?

Все почалося зранку 20 вересня. У головного офісу ПриватБанку зупинилось з десяток автобусів з яких повиходило чимало людей. Наразі можна остаточно сказати, що у головного офісу найкрупнішого банку країни знаходиться більше 500 співробітників Нікопольського заводу феросплавів, який до цих пір є власністю колишнього мера Дніпра, бізнесмена Ігоря Коломойського. За словами прес-секретаря ПриватБанку Олега Серги, на той момент організовувалася зустріч з робочими, які приїхали з однією метою – оточити будівлю головного офіса ПриватБанку та розпочати почали пікет. Після довгих переговорів було з’ясовано чому саме зібрались працівники заводу. Все просто. На заводі їм сказали: хочете зарплатню – ідіть забирайте її Приватбанку.

1

Треба нагадати, що ще наприкінці травня 2018 року представники Національного банку України подали до Господарського суду Дніпропетровської області позов. Вони вимагали стягнення на рухоме майно, що належало Нікопольському заводу. За вирішенням суду майно НЗФ передали на заставу у якості забезпечення ПриватБанку зобов’язань, що були накладені на нього по кредиту рефінансування. Уже у 2019 році суд затвердив угоду в рамках якої завод мав вважати за потрібне завершити погашення боргу ПриватБанку по кредиту рефінансування, яка мала бути рівноцінною ринкової вартості заставного майна. Екс-власники банку стверджують, що націоналізація банку є незаконною і надалі, по цей день, тривають судові суперечки. Наприклад, адміністративний суд Києва за позовом Коломойського прийняв рішення скасувати націоналізацію “Приватбанку”. Відповідь не змусувала довго чекати і Кабмін, Нацбанк і представники нових власників “Приватбанк” відразу оскаржили це рішення.

2

Який стан мітингу на даний момент?

У першу чергу мітингувальники збиралися на проспекті Яворницького, неподалік від міської ради, та на вулиці Мечнікова. Потім працівники Нікопольського заводу феросплавів вирішили зупинитися у головного офісу ПриватБанку. Зараз до офісу з самого ранку перекриваються всі під’їзди, пікетники за допомогою підручних засобів намагаються не пропускати робітників офісу до самої будівлі. Представники пресслужби банку вказують на те, що дії активістів унеможливлюють роботу представників інкасаторської служби, а також роботу аварійних бригад і швидкої допомоги. Представники банку розцінюють цей мітинг не тільки як протизаконний та зухвалий, але і називають його черговою спробою тиску. Нещодавно ПриватБанк звертався до правоохоронців з вимогою забезпечити дотримання правопорядку під час проведення пікету. Була викликана поліція через неправомірні дії пікетувальників.

4

Не мітингом єдиним

Пресслужба банку нагадує, що у вересні представниками НЗФ був організований мітинг не тільки у головного офісу ПриватБанку у Дніпрі, але у Києві також. Наприкінці листопада працівниками НЗФ були організовані заходи під Національним банком у Києві, а з початку нового року діяльність мітингуючих перейшла ще і до найбільших відділень ПриватБанку у місті. Треба також відмітити, що представниками Нікопольського заводу було здобуто право на оренду паркінгу біля головного офісу ПриватБанку. Можливість експлуатації паркінга до одного року за 1 млн гривень тільки запевняє представників ПриватБанку, що мітинг проводиться з метою подальшої дестабілізації роботи фінустанови. Працівники НЗФ продовжують вимагати від банку повернути більше 20 млн гривень та запевняють, що зупиняти мітинг ніхто не збирається. У НБУ вважають, що цей тиск здійснює олігарх та ексвласник ПриватБанку Ігор Коломойський, який заборгував державі $5,5 млрд, виведених із ПриватБанку до націоналізації.

Працівники Національного банку країни вказують на те, що всі ці атаки, пікети, мітинги є частиною плану зі створення інформаційного хаосу у масмедіа, аби дискредитувати реформу з очищення банківського сектору, змінити керівництво та уникнути відповідальності та необхідності повертати державі виведені з ПриватБанку кошти; стати на заваді співпраці України з міжнародними партнерами та насамперед МВФ, який підтримує позицію держави, що колишні власники збанкрутілих банків повинні повернути державі кошти.

Замовний характер мітингу – правда чи ні?

Представники НБУ впевнені, що мітинг має замовний характер і що саме Ігор Коломойський є головним замовником усіх цих запланованих заходів. Є не підтверджені факти від медіа, що мітингарі отримують за участь у заході гроші. Також вважається, що організатором мітингу є громадська організація «Стоп корупції», яку виключили у вересні 2018 року з Глобальної мережі журналістів розслідувачів (GIJN). Вважається, що це зроблено через непрофесіоналізм працівників організації та через конфлікт інтересів. Маємо уточнити, що «Стоп корупція» є неприбутковою незалежною організацією в Україні. Основним інтересом, за словами організаторів, є проведення незалежних журналістських розслідувань, а головною метою можливість протидіяти корупції та зловживанню влади. Але особливим підтвердженням припущень про те, що мітинг має “замовний характер” є те, що до мітингів, насамперед, долучаються працівники лише підконтрольних Ігорю Коломойському підприємств.

6

 

.,.,.,.